28 ΑΠΡΙΛΙΟΣ, 2017

Κολοκυθάκια: νοστιμιά και υψηλή θρεπτική αξία

Κολοκυθάκια – μέρος της μεσογειακής μας κουζίνας. Είναι από τα αγαπημένα μας λαχανικά, γιατί είναι τόσο ευέλικτα και τόσο γευστικά.
Θα συνοδεύσουν τέλεια το κυρίως πιάτο ως ορεκτικό, ή θα αποτελέσουν κύριο συστατικό σε πίτες, ομελέτες, σαλάτες. Μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους και μπορούν να γίνουν και ένα κύριο γεύμα μας, ειδικά το βραδινό.

Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το αγαπημένο υλικό για την κουζίνα μας!

Πότε είναι φρέσκα

Τον Μάιο βγαίνουν φρέσκα και είναι στα καλύτερά τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διατροφικές πληροφορίες

  • Φυτικές ίνες
  • Κάλιο – αντίστοιχο με τη μπανάνα
  • Ασβέστιο
  • Φυλλικό οξύ
  • Σίδηρο
  • Ψευδάργυρο
  • Μαγγάνιο
  • Φώσφορο
  • Βιταμίνη C
  • Νιασίνη (Β3)
  • Καροτενοειδή

Μας κάνουν καλό

  • Διατηρούν τη χοληστερίνη σε καλά επίπεδα
  • Λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά
  • Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Ενισχύουν το μεταβολισμό
  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς
  • Προστατεύουν το ανοσοποιητικό
  • Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Tips

  • Αγοράζουμε φρέσκα κολοκυθάκια. Προσέχουμε να έχουν τον ανθό τους, να μην είναι ζαρωμένος και η σάρκα τους να είναι πράσινη και σκληρή.
  • Τα αποθηκεύουμε σωστά – τα διατηρούμε σε μια χάρτινη σακούλα, μαζί με τον ανθό τους, μέσα στο ψυγείο.
  • Όταν τα βράζουμε, καλό είναι να μην αφαιρούμε τον ανθό γιατί θα απορροφήσουν περισσότερο νερό απ’όσο χρειάζεται.

Γρήγορο γεύμα με κολοκυθάκια

  • Μπορούμε να τα βράσουμε ή να τα ατμίσουμε και να τα απολαύσουμε μαζί με άλλα λαχανικά (πχ πιπεριές), περιχυμένα με λίγο ελαιόλαδο και ΤΟΠ Βαλσάμικο.
  • Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε στη σχάρα ή στον φούρνο μαζί με πατάτες, πιπεριές, γραβιέρα, ελαιόλαδο και φρέσκο δεντρολίβανο και ρίγανη.
  • Τα τηγανητά κολοκυθάκια αποτελούν επίσης ένα περιζήτητο ορεκτικό που μπαίνει στο τραπέζι μας!
  • Οι κολοκυθοανθοί (ή κολοκυθοκορφάδες) γίνονται τέλειο μεζεδάκι όταν τηγανίζονται με κουρκούτι.

Συνταγές με κολοκυθάκια




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση